Computer op maat

Wat u wellicht nog niet wist, is dat wij, naast standaard merk pc's, ook pc's aanbieden welke wij geheel voor u op maat kunnen configureren, assembleren en installeren.

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u een pc zoekt voor specifieke toepassingen zoals o.a. videobewerking, gaming, flightsims, CAD/CAM toepassingen of als uw pc langdurig aan staat (bijvoorbeeld op kantoor).
Ook is het hierbij mogelijk een pc te configureren welke extra stil is, door gebruik van speciale behuizingen en koelingen.

Vaak zijn deze op maat gemaakte pc's wat hoger geprijsd dan 'vergelijkbare' merk pc's of pc's in aanbiedingsfolders, maar meestal is niet direct duidelijk waarom dit is.

Hieronder een aantal zaken welke bij onze op maat gemaakte pc's verschillen t.o.v. standaard merk pc's / aanbiedingen.

Cooler Master CM690IIIBehuizing
Als behuizing kiezen wij in onze pc's voor de wat duurdere behuizingen i.p.v. de behuizingen uit het goedkopere segment omdat deze o.a. steviger zijn, beter zijn afgewerkt, meer uitbreidingsmogelijkheden hebben, beter kabelmanagement bevatten (zie kop assemblage/installatie/controle/afwerking) en vaak standaard betere koeling bevatten.

Voeding
Bij de voeding houden wij rekening met eventuele uitbreidingen in de toekomst en de efficiëntie van de gekozen voeding.
Veel standaard pc's bevatten een goedkopere voeding welke precies is afgestemd op de onderdelen in deze pc, waarbij als er een uitbreiding moet worden gedaan (bijvoorbeeld een losse videokaart), deze niet genoeg aansluitingen en/of stroom kan leveren voor deze uitbreiding.
Ook zijn de meeste voedingen in het goedkopere segment niet erg efficiënt/energiezuinig, dit is te zien aan de zogenaamde 80+ certificering, wat inhoud dat voedingen een hogere efficiëntie dan 80% moeten bieden bij 20, 50 en 100% belasting.
Er zijn verschillende gradaties bij deze certificering, wij kiezen voor voedingen met minimaal een 80 plus bronze certificering.

Voor meer informatie over de 80 plus certificering kijkt u hier (helaas alleen in het Engels):
http://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus

Processor
Voor de processor kiezen wij meestal niet voor de goedkoopste variant uit de serie, maar eerder voor de processor welke op dat moment de beste prijs/prestatie verhouding biedt. Deze zijn vaak wel iets duurder dan de goedkoopste, maar biedt wel meer waar voor uw geld.

Geheugen
Kingston HyperXAls geheugen kiezen wij vaak voor geheugen van het merk Kingston, dit omdat zij levenslange garantie bieden op hun geheugen.
Gelukkig is dit geheugen zo stabiel dat wij hier maar zelden gebruik van hoeven te maken.
Ook wordt er vaak gekozen voor geheugen uit de HyperX serie met X.M.P. functionaliteit. Deze optie zorgt ervoor dat het geheugen vaak standaard al goed kan samenwerken met het moederbord en in sommige gevallen zelfs standaard al sneller werkt, zonder dat dit de stabiliteit benadeeld.

Moederbord
Voor de moederborden maakten wij in het verleden vooral gebruik van Intel producten, vooral omdat deze vaak een betere stabiliteit boden in samenwerking met Intel processoren. Inmiddels is Intel gestopt met het zelf produceren van moederborden en zij hebben o.a. Asus aangewezen om dit in samenwerking van hen over te nemen.
Wij gebruiken in onze pc's op dit moment daarom moederborden van Asus.
De moederborden van Asus gebruiken over het algemeen onderdelen (o.a. condensators) welke een stuk langer mee moeten gaan dan de goedkopere moederborden.

SSD
Een belangrijke bottleneck voor de snelheid is lange tijd de harde schijf geweest, inmiddels is dit probleem opgelost door de introductie van de zogenaamde solid state disk ofwel SSD.
Ons advies bij een maat pc is dan ook altijd om een configuratie te maken waar een SSD onderdeel van is.
Het verschil in opstartsnelheid met een SSD ten opzichte van een pc zonder SSD is namelijk aanmerkelijk.
Ook bij het opstarten van verschillende programma's, is een SSD een groot voordeel.
Vooral bij programma's welke veel bestanden moeten lezen of schrijven, zoals videobewerkingsprogramma's, databases of games kan een SSD een grote snelheidswinst met zich mee brengen.
Uiteraard blijft een SSD altijd optioneel, maar wij vinden het de meerprijs zeer zeker waard.
Afhankelijk van het doel van de pc maken wij veelal gebruik van Samsung 970 EVO Plus/Pro M.2 NVMe SSD's.

Hardeschijf
Voor de hardeschijven kiezen wij voor het merk Western Digital of Hitachi/HGST (inmiddels onderdeel van Western Digital) welke een goede reputatie heeft voor wat betreft de gemiddelde levensduur, waar dit bij sommige andere merken wel eens te wensen over laat.
Zie bijvoorbeeld deze berichtgeving (Engels): https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q3-2019/

ControleAssemblage/installatie/controle/afwerking
Voor uw pc aan u wordt geleverd doorloopt deze een 3-tal stappen waarbij bij elke stap op meerdere punten wordt gecontroleerd op fouten:

Tijdens de assemblage van de pc wordt goed gekeken of alle onderdelen overeenkomen met de configuratie, of alle onderdelen juist zijn gemonteerd en alle bekabeling op de juiste manier is aangesloten en niet zomaar los kan komen.
Verder zorgen wij er tijdens de assemblage voor dat alle bekabeling netjes is gebundeld en zoveel mogelijk zijn weggeleid om te zorgen voor een optimale luchtstroom in de behuizing, wat de koeling ten goede komt.

Bij de installatie worden altijd alle laatste updates van het besturingssysteem geïnstalleerd, alle stuurprogramma's op de juiste manier geïnstalleerd en wordt het moederbord voorzien van de laatste nieuwe BIOS/UEFI Firmware. Ook zorgen wij ervoor dat er geen overbodige software wordt geïnstalleerd waardoor de pc zo schoon mogelijk geleverd wordt.
Ook wordt op dit punt gecontroleerd of er bij de assemblage geen zaken zijn misgegaan.

Nadat uw pc is geassembleerd en geïnstalleerd, wordt er een extra controle uitgevoerd om na te gaan of er niet onverhoopt toch nog zaken over het hoofd zijn gezien.
Op dit moment wordt ook een automatisch gegenereerd controlerapport op het bureaublad geplaatst welke wordt nagelopen op fouten door onze controleur.

Al deze zaken zorgen er bij elkaar voor dat deze pc's wellicht wat duurder zijn dan de standaard merk pc's en aanbiedingen, maar daarentegen ook zeker een meerwaarde bieden t.o.v. deze pc's.

Indien u interesse heeft in een op maat gemaakte Sunteam pc, dan kunt u contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies: http://www.sunteam.nl/contact.html